Католици и православни: Различни в почитането на Иисус, единни във вярата



Преди два дни целият християнски свят бе вперил поглед във Вечния град, където двама папи бяха канонизирани за светци. Близостта на Йоан XXII и Йоан-Павел II с България ни даде повод да потърсим единството и различията между католицизма и източното православие.


Учението на римокатолиците за първородния грях е тясно свързано с учението им за непорочното зачатие на Дева Мария. Православната църква почита Пресвета Дева Мария, но така, както подобава да се почита Майката на Изкупителя на света. Според Православието обаче Св. Дева Мария се е родила по естествен път и затова тя също е наследила от нейните родители първородния грях.


Според римокатолиците “Църквата се нарича една, разпространява се на Изток и Запад, в отдалечени страни, на небето и земята. По целия свят тя изповядва една и съща вяра, употребява едни и същи тайнства и признава един невидим глава Иисуса Христа на небето, а на земята видим глава - светия римски отец папата, в качеството на приемник на апостол Петър и наместник Христов.    Православната църква изповядва, че има един невидим глава - Господ Иисус Христос и, че друг, видим глава, не съществува. Св. отци на Православната църква учат, че ап. Петър е само “пръв между равни”, а не върховен управител.


Според римокатолиците “Нито изповядващият трябва да знае кой е духовникът, който го изповядва, нито пък изповедникът трябва да знае кой изповядва.” Според православието обаче каещият се трябва да се изповядва очи в очи пред свещеника.


Римокатолиците твърдят, че брачният съюз се смята за безусловно неразторжим, дори и в случай на прелюбодеяние. Според православното учение обаче християните могат да се развеждат при прелюбодеяние.


Римокатолиците учат, че душите на починалите вярващи, които не са успели приживе да се покаят за леки грехове, се изпращат след чeстния съд в чистилището - средно място между рая и ада.   
Според православието църквата се моли за опрощаване на греховете на мъртвите, за освобождаването им от ада, а не от някакво средно място - чистилище. Молитвата е необходима за намиращите се в ада, защото Христос има ключовете на ада и смъртта.


И двете църкви са приемници на първоначалната Христова църква, но традициите им са различни. Католическата църква изповядва в Символа на вярата, че Светият дух произхожда от Отца и Сина. Православната църква изповядва, че Светият дух произхожда само от Отца. Неколцина православни светци говорят за произхода на Светия дух от Отца чрез Сина, което не противоречи на католическия догмат. Католическото кръщение е с друга кръщелна формула, а кръщаваните не се потапят, но се обливат. Православното кръщение трябва да се извършва с трикратно потапяне! Католическите свещеници нямат право да миропомазват, а само епископите.


Причастието в православието е под формата на хляб и вино, при католиците - само като хляб (хостия) и не е от квасен, а от безквасен хляб, и децата не могат да се причестяват, докато не станат на седем години.


Венчаващите сами се венчават, а свещеникът е просто свидетел; разводът в католицизма е абсолютно забранен.


Католическите свещеници нямат право да се женят като православните. А на греха в католицизма се гледа като на престъпление, докато в Православната църква грехът е болест.


Поклонението Богу с дух и истина е невъзможно посредством бездушен инструмент. Католиците въздигат статуи на Бога, Света Богородица и светиите, отричайки иконите.


Независимо от различията, католиците и православните изповядват и проповядват по целия свят една вяра и едно учение в Иисус Христос. Каквито и човешки грешки и предубеждения да са разединили католици и православни, вярата в един Бог ги обединява.



Източник: Марица





Коментари

горе