Те се молят на един Бог, но какво разделя католици и протестанти?

Вървят по различни пътища, дори по Коледа
25 дек 2022 07:30, Петя Славова
213
Те се молят на един Бог, но какво разделя католици и протестанти?
Снимка: БГНЕС

Те се молят на един и същи Бог, но вървят по различни пътища, дори по Коледа. Разликите между протестанти и католици може и да не се набиват на очи веднага, но са важен елемент в историята на двете християнски общности, предава "Дойче Веле".

Коледа - празникът на Христовото рождение

Коледните ритуали на Римокатолическата и на Протестантската църква почти не се различават. И все пак, ако католиците отслужват коледната меса в полунощ на 24-и декември, то при протестантите службата може да започне още в следобедните часове. Католиците не признават втория ден на Рождество - 26-и декември, а честват паметта на Свети Стефан.

В Германия, страната на Реформацията, между протестанти и католици в продължение на векове е тлеела дълбока вражда. Многобройните публични осъждания на другия, борбите и войните на религиозна основа могат да се проследят исторически през вековете.

С Реформацията, която започва в началото на 16-и век, започва разцеплението на църквата на две религиозни общности - католическа и протестантска. Желанието на католическия монах Мартин Лутер (1483-1546) да реформира "своята" църква не се изпълнява. Поради това през 1517-а година той закачил своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг, за което обаче няма исторически доказателства. Лутер критикува църковната търговия с индулгенции, която според тогавашната доктрина дава възможност на вярващите да изкупуват греховете си.

Около 500 години по-късно двете църкви в Германия са се сближили сериозно. Въпреки това някои важни различия остават. Ето част от тях:

1. Разбирането на Библията

Католицизмът и протестантството имат различни разбирания за значението и авторитета на Библията. За протестантите още от времето на Лутер е ясно, че "Sola Scriptura" - свещената книга - е единственият източник на Божието слово. Католиците от своя страна вярват, че само Библията не е достатъчна и че наред със Светото писание римокатолическата традиция също е задължителна за християнте.

2. Разбирането за църквата

Католическата църква под ръководството на папата се възприема като единствената истинската църква. Докато възникналите в резултат от Реформацията църкви се възприемат като равностойни, въпреки различията помежду им.

3. Папата

Протестантите не са толерантни спрямо папата. Според тях тази институция противоречи на Библията. Католиците от своя страна виждат в папата наследник на апостол Петър, респективно определения от Исус Христос ръководител на тяхната църква.

4. Разбирането за постовете

Според католическите разбирания чрез ръкополагането епископите, свещениците и дяконите получават специално призвание от Бога за своята дейност. Затова свещеникът стои над католическите миряни. Ръкополагани могат да бъдат единствено мъже.

Протестантската църква пък не разглежда духовната служба като ръкополагане на личността, а като функция, която Бог изначално е предвидил за човека. И е възможно тя да бъде възлагана на всеки един вярващ - включително на жените.

5. Евхаристията или Светото причастие

Евхаристията или Светото причастие е онова понятие, което пресъздава смъртта и възкресението на Исус Христос. То произтича от последната вечеря на Исус Христос с неговите ученици в навечерието на неговото разпъване на кръста. Католическата Евхаристия може да бъде водена само от ръкоположен свещеник - само той може да превърне хляба и виното в тяло и кръв на Христос. На церемонията некатолици не се допускат.

А в протестантството всеки покръстен е добре дошъл на церемонията и може да я води. Католиците виждат в ритуала постоянната възстановка на саможертвата на Исус Христос. За протестантите тя представлява просто възпоменание на смъртта му и неговото последващо възкресение.

6. Тайнствата

Според римокатолическата църква има седем свещени действия, т.нар. седем тайнства. Това са кръщение, миропомазване, причастие, покаяние, брак, ръкополагане и елеосвещение (за изцеряване на телесни болести и душевни немощи).
В алпийския град Оберамергау в Бавария всеки десет години правят представления за последните седмици от живота на Исус Христос

В алпийския град Оберамергау в Бавария всеки десет години правят представления за последните седмици от живота на Исус Христос

За протестантите тайнствата са само две: кръщението и Евхаристията. Според техните разбирания това са символно-ритуални действия, чрез които Бог обединява и благославя хората.

7. Почитта към Мария и светиите

Католиците почитат Мария, майката на Исус, като "небесна кралица", отъждествявайки я по много начини с нейния син. Една от свързаните с нея догми е спасението ѝ от първородния грях. Католическата църква почита и светии - над 4000. Вярващите очакват от тях чудеса и се кланят пред техните мощи.

Протестантството отхвърля католическите догми за Мария като небиблейски. По същата причина се отхвърля и почитта към светците. Реформаторското разбиране гласи, че всеки трябва да се обръща директно към Бога в своите молитви.

8. Безбрачието

Обетът за безбрачие и сексуално въздържание е познат от всички големи световни религии. За католическата църква целибатът е задължителен за свещениците, монасите и монахините. Междувременно обаче и в католическата църква има стремления да се разреши на свещениците да сключват брак.

За разлика от тях протестантите отхвърлят безбрачието като задължение. Мартин Лутер е призовал за премахването му още през 1520-а година, а само пет години по-късно се е оженил за бившата монахиня Катарина фон Бора.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
петя, даже и юдеите се молят на "тоя" бог. марш обратно на училище, твар неука
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Християнстовото е най-разпространената религия. С най-много последователи в света. Колко течения има няма значение.
138
8
 
3
 
! Отговори
История даге преди 1 година
До двамата се карат ...Католиците завладяват Константинопол и разрушават Света София до основи след 2 месечни гаври вътре... Турците спасяват православните и богомилите от католиците.В битката до Варна 1444 на елитната армия която обезврежда католическите рицъри е съставена 90% от българи турците служат само за примамка на рицарите на самонадеяния Варненчик.
137
9
 
0
 
! Отговори
Бог е един . преди 1 година
Всички религии произхождат от богинята Кибела,за да си бил жрец на Кибела си извършвал ритуално само скупяване по късно при католиците се намаля до въздържане от жени ,а за евреи и мюсулмани обрязване.Кибела ражда Зевс на тракийски Зевс е небе ,от там и култа на прабългарите към небесния бог Тангри-гйок тангри-небесния бок .Дева Мария ражда Исус ,Кибле е посоката за молитви на мюсулманите там в Мекка има метеорит от храм на Кибела.Жертвоприношението от човешко се променя в агне .Кебала-Кибела...
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се, че нямам общо с нищо от изброеното. Което повдига въпроса защо ни занимавате с тези?
135
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми пука за църкви, тези които ходят по тях са доста злобни хора.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог отдавна не си е говорил с хората и не е защото го слушат или почитат.
133
2
 
9
 
! Отговори
двамата се карат ... преди 1 година
Да не забравяме, че един от католическите походи,тръгнал да освобождава божигроб от мюсюлманите е свършил победно със завладяването на Константинопол, което поставя началото на отслабването на източноевропейските православни държави и е една от причините за завладяването ни от турците.
132
7
 
9
 
! Отговори
Приликата е, че преди 1 година
Катулиците и протестанти са секти, произлезли от Православната църква. Разликите са без значение
131
2
 
6
 
! Отговори
Киро Х преди 1 година
До Западът да неА ти, юначе, замислял ли си се някога, КОЙ, аджеба, прави така, че християните да се избиват едни други? Виж Първата, виж и Втората световни войни, виж сега войната в Украйна...помисли, анализирай и си дай сметка! Кое е това племе, кой е този сой, който е забранено да бъде критикуван, и който никога в историята не е извършил абсолютно нищо грешно или неправедно?! Замислял ли си се? Ако не си, е препоръчително да го направиш!
130
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Кой беше този на снимката? На Демон на Сатаната прилича!
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами да един е и обича да го наричат с много имена и да си мислят че са няколко различни за да правят войни и да се трепят като кучета заради уж своя си бог... и неговото име е д я вола, и всички хора които изповядват религия са с него. и всички празници свързани с него го боготворят така че честито на печелившите.
128
5
 
6
 
! Отговори
фен(бивш) преди 1 година
ЕДИН,е Бог.ИМЕНАТА,СА РАЗЛИЧНИ.
127
4
 
14
 
! Отговори
Западът да не преди 1 година
забравя,че има и източно православни християни,които са близо 300 млн.Той ги пренебрегва,защото почти половината от тях са в Русия.В битката за власт и пари политиците се намесват и в религията-и в миналото,довело до разделението на църквите,и сега.Какъв ислям,какви секти и ереси,джихади и пр.,когато християнски държави са на път да изпепелят човечеството?При такива християнски враждуващи един с друг уклони и схизми няма нужда от неприятелски религии-ше си се избием по приятелски.
126
3
 
3
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
Ницше не е някакъв абсолютно непобедим мислител но като германец от Свещената империя преобладават знанията над философията..................Ватикана и Папите доказано за коректиф са успели на СТО процента да запазят само трудовете на Платон........дори на всичките останали древногръцки учени трудовете им са най малкото частично безвъзвратно загубени
125
5
 
3
 
! Отговори
Истината е свята преди 1 година
Фридрих Ницше пише(а НЕ АЗ):"Християнството е ПЛАТОНИЗЪМ за неграмотното и необразовано простолюдие"....................Доказано Папите и Ватикана са съумели да запазят творбите стпроцентово само на античния учен ПЛАТОН.............Исус Христос е ЧЕЛ Платон,чел е и всички други антични гръцки учени и като Месия(Иисус) вътре в Юдеизма от арабоевреиски етнос проповядвал гръцко религиозно учение.......... имал и конкурент сектант Месия в Юдеизма още приживе а иначе над милион Исусувци(Месии) имало
124
15
 
5
 
! Отговори
Българщина преди 1 година
Исус от Назарет си е едно еврейско хипи, отделило се от юдеизма... Обратно на широко разпространеното мнение, Човекът е създал Бог.
123
11
 
8
 
! Отговори
АРИСТИД ДИМОКЕНТИС преди 1 година
Днес се празнува РИМСКИЯ НАЙ-ВЪРХОВЕН ПРАЗНИК : 1. СОЛЛ ИНВИКТУС = ПРАЗНИКА НА НЕПОБЕДИМОТО СЛЪНЦЕ !! + 2. САТУРНАЛИИТЕ, 3. КАЛЕНДИТЕ, и 4. БРЕМ БОЛГ И КОЛАД + 5. МИТРАИСТКИЯ КУЛТ на МИТРА !....А също и ВЕСТАЛСКИЯ ФЕСТИВАЛ на Богиня Веста.......НЯМА ХРИСТОС, НЯМА ИИСУС .
122
8
 
10
 
! Отговори
Охх преди 1 година
Бог никога не е казвал почитахте рождеството ми или възкръсването ми . Казал е спазвайте закона ми . Защото греха е прегрешение спрямо закона . А това са 10-те Божий заповеди. Казва и пазете съботите ми , не неделите - СЪБОТИТЕ ми . Това от мен , който разбрал - разбрал . Който иска да чете и изучава Словото.
121
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
празници трябва да има - но - всевишшия е само един- и ни гледа се чуди на гл.упо.стта на тия животинки дето са му измислили много имена и безброй писания- и вършат страшни неща все в неговото име- нашите управници ни спретнаха коледна вечер с американски филми в 22 часа по гледаните телевизии - българска ли беше коледата или краваршингтонска преценете сами