CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Великден: Как науката дава доказателства за последните дни на Иисус Христос

04/22/22 / ИСТОРИЯ
Нови открития на библейските археолози





culturespace.bg

Библейските археолози са привлечени от Израел: надяват се да намерят припокриване между вярата и историческите доказателства чрез внимателно проучване.
Гробът на Иисус в Йерусалим, понастоящем е Църквата на Гроба Господен, е претърпял археологическо възстановяване за милиони. Твърди се, че е мястото, където Иисус Христос е бил погребан и след това възкръснал след разпятието си. На Великден християните празнуваме Възкресението на Иисус Христос и въпреки че чудото на възкресението изисква вяра, има нарастващ брой археологически доказателства, които потвърждават библейския разказ за последните Му дни.
„Археологията е независим източник на много ценна информация, която хвърля светлина върху различни аспекти, свързани с последните дни на Иисус“, казва за сайта „Зенгер Нюз“ д-р Шимон Гибсън, професор по археология и история в Университета на Северна Каролина в Шарлът.
Той проследява технологията на работата на археолозите, които действат като детективи. „Криминалистите трябва да влязат {в обекта} за да огледат. След това конструираме събитията въз основа на находките. Това правят археолозите. Трябва да мога да съпоставям моите твърдения не на базата на интуиция, а на базата на абсолютно познаване на наличните доказателства“, казва Гибсън, който е участвал в множество археологически разкопки в Израел, включително в родното място на Иисус във Витлеем, в момента църквата „Рождество Христово“.
Според Библията Иисус е бил предаден от своя ученик Юда в Гетсиманската градина, в подножието на Елеонския хълм в Йерусалим.
Въпреки че различните религиозни общества твърдят, че различни точки в основата на Елеонския хълм отговарят на точното място, където Иисус се е молил мъчително преди ареста си и последвалото разпъване, има някои археологически доказателства в подкрепа на определено място, описано в Библията.
Думата Гетсимания произлиза от арамейски, означава „маслена преса“, а екип от археолози от Израелския институт за антики през 2020 г. откри останките от 2000-годишна еврейска ритуална баня на мястото на Елеонската планина (Mount of Olives site). Еврейските работници в производството на вино или масло са били длъжни да се пречистват в ритуални бани, наречени миква, което предполага, че Гетсимания е била използвана за производство на чисто масло по време на споменаването му в евангелията.
Същите археолози откриха останките от византийска църква от VI век и църква от епохата на кръстоносните походи, построена на мястото, където се смята, че ученикът Юда е предал Иисус Христос. Църквата „Гетсимания“, построена през 1924 г., сега заема това пространство.
Самата градина е светилище за поклонници. Горичката от осем маслинови дървета изглежда смирено, както вероятно е била в древни времена.

Гетсиманската градина в подножието на Елеонската планина в Йерусалим, Израел

Националният изследователски съвет на Института за дървета и дървен материал на Италия съобщава в проучване от 2014 г. , че всичките осем дървета са били размножени от един генотип, или едно растение-майка. Изследователи от института публикуват отделно проучване през същата година, което използва радиовъглеродно датиране, за да открият, че някои от маслиновите дървета датират поне отпреди 900 години, докато останалите са с твърде усукани стебла за тестване.
Маслиновите дървета имат способността да растат отново, след като бъдат отрязани до корен, което според изследователите показва възможността Иисус Христос да се е молил до дърво, което все още стои днес, или до негов близък роднина.
Мястото, за което се смята, че е гробницата на Иисус Христос – сегашната Църква на Гроба господен в Йерусалим, е било разкопано за реставрация през 2016 г. от екип от учени от Националния технически университет в Атина.

Гробът на Иисус Христос с ротондата в църквата в Йерусалим беше показана на 26 февруари 2017 г. без желязната си клетка за първи път, откакто тази клетка е поставена около каменната гробница от британците през 1947 г., за да запази Едикулата (в Римската империя – малка самостоятелна култова постройка с декоративен характер) от разпадане.


Посетителите на Църквата на Гроба Господен в Йерусалим целуват и докосват Камъка на помазването, на мястото, където се казва, че тялото на Иисус е било помазано преди погребението. Твърди се, че църквата е мястото, където е погребан Иисус. Той е бил важна християнска поклонническа дестинация поне от IV век.

Пробите на хоросана, взети от най-старата мраморна плоча, поставена на върха на варовиковото гробно легло, са датирани от IV век, когато римският император Константин построява църквата над пещера, за която смята, че е мястото на погребението на Иисус Христос. Други гробници от I век също са открити под църквата.
Светата земя е изпълнена с библейски препратки, които оживяват, но геоложките модели показват, че много съвременни туристически обекти се намират на няколко метра над първоначалните си места поради натрупването на седиментни скали.
Наистина, не се знае къде точно е Голгота. Смята се, че мястото на разпятието на Иисус Христос е някъде извън историческите градски стени.

Християнски поклонници носят голям дървен кръст в Църквата на Гроба Господен по време на шествието на Разпети петък на 29 март 2013 г. в Стария град на Йерусалим.


„Ние знаем за някои видове архитектура в ранните църкви. Но що се отнася до разпятието, няма много точки за контакт с археологията, но има много точки за контакт с исторически данни“, казва д-р Гари Хабермас, изследовател по апологетика в Свободния университет във Вирджиния.
„Те [изследователите] се интересуват от фактите за случилото се. Не можем ли да намерим точно това място. Защото точното място не би било точното място. Може да е шест фута под {това, което мислим}“, казва Хабермас.
Напредъкът в радиовъглеродното датиране даде на археолозите нови методи за точно датиране на произхода на древните обекти. Израелска научна фондация финансира екип от археолози в Йерусалим, за да започне четиригодишен проект за идентифициране на древни руини в града чрез измерване на разпадането на радиовъглерод до азот.
Този метод почти не се прилага към светите места, които традиционно са датирани чрез идентифициране на артефакти. Резултатите от проучването се очаква да бъдат публикувани през 2022 г.
 




Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.